Home

Padeži primjeri

PADEŽI . Padeži su različiti oblici jedne promenljive reči. U srom jeziku ima sedam padeža u jednini i množini. Promena reči kroz padeže zove se deklinacija. Padeži u srom jeziku su: nominativ, genitiv, dativ, akuzativ, vokativ, instrumental. lokativ. NOMINATI Padež je morfološka kategorija koja u mnogim jezicima izriče različite odnose onoga što riječ znači prema sadržaju rečenice.. Riječ padež u svezi je s osnovom glagola padati i nastala je prevodom latinske riječi casus (padanje).Na taj je način zasnovana i riječ deklinacija (sklanjanje), tj. zamjenjivanje jednog oblika drugim.Na latinskom declinare znači udaljavati se, otklanjati Padeži su različiti oblici jedne reči kojima se označava njihov odnos prema drugim rečima u rečenici. Po padežima se mogu menjati samo imenske reči, tj. imenice, zamenice, pridevi i neki brojevi (od jedan do četiri).Promena imenskih reči po padežima naziva se deklinacija.. U srom jeziku postoji sedam padeža, u jednini i množini Padeži primjeri Hrvatski padeži, Hrvatska gramatika padeži, padeži i njihova pitanja. Padeži vježba 1. Ana voli dugo razgovarati sa... Padeži u srom jeziku - boske. Primjeri i zadaci za ponavljanje i vježbanje frazema. Kakve veze imaju sladoled i... Padeži vježba - SlideShar. Kao i u srom.

Padeži u srom jeziku - Boske Kragujeva

Padež - Wikipedij

Kondicionali - vježba Prezentacija sadrži zadatke za ponavljanje i vježbanje kondicionala prvog i drugog. Glagoli po vidu Zadaci za vježbanje s rješenjima. Vrste predikata Ponavljanje gradiva o glagolskom i imenskom predikatu. Kviz i zadaci za vježbu. Pridjevi - zadaci za vježbu Zadaci za ponavljanje i provjeravanje znanja o pridjevima Padeži u srom. U srom jeziku postoji sedam padeža. Promena reči po padežima je deklinacija. Nominativ,genitiv,dativ,akuzativ,vokativ,instrumental,lokativ Nemački padeži - objašnjenje. Sledeća strana. Odgovori; Strana: 1; 2; 3; Idi na vrh . Poslao: 13 Nov 2010 16:50. Idi na vrh. offline. Kolekasapin ; Novi MyCity građanin; Pridružio: 09 Mar 2005; Poruke: 28; Gde živiš: Saturn; 0 Niko još nije pohvalio poruku. Registruj se da bi pohvalio/la poruku! Počeo sam da učim nemački jezik. Potrebna su mi objašnjenja vezana za nemačke padeže. PADEŽI. 5.RAZRED - padeži 5.razred - Padeži 5.razred - Islam - 5 PADEŽI - prijedlozi uz dativ i lokativ - Židovstvo - Informatika 5.razred - PADEŽI GENITIV. Genitiv zavisan padež koji najčešće označava pripadnost, poreklo ili deo nečega, a može da ima i druga značenja.. Dobijamo ga na pitanje KOGA? ili ČEGA?.Upotrebljava se s predlozima i bez njih. Genitiv bez predloga. Genitiv bez predloga može da ima sledeća značenja: ☼ pripadanje (prisvojni genitiv) Imenica ili imenička sintagma u genitivu označavaju pojam kome nešto.

Primjeri: Я смотрю телевизор. Gledam televizor. Я читаю письмо. Čitam pismo. Я делаю упражнения. Radim vježbe. Padeži nominativ i akuzativ u ruskom jeziku razlikuju se u ženskom rodu pa tako imenice ženskog roda u akuzativu završavaju nastavcima -у/-ю te -ь. ž Primjeri: Что ты. Primjeri iz naše zajednice 929 rezultata za 'sklonidba imenica' Padeži Labirint. autor Diidikongog. 5. razred 5. razred Hrvatski jezik vrste riječi ponavljanje i ispitivanje padeži ponavljanje vrste pridjeva komparacija pridjeva. Imenica Točno ili netočno. autor Emabrnardic. 6. razred Hrvatski jezik. Ponavljanje-pridjevi,imenice i padeži Anagram. autor Ana45. Vrste riječi. SKLONIDBA ILI DEKLINACIJA Ponavljanje i usustavljivanje jezičnoga gradiva 5. razreda by Viktorija Lokas, prof. promjena imenica po padežima riječ padež vuče svoje podrijetlo od glagola padati latinski glagol declinare znači udaljavati se, otklanjati se strme ili nakošene travnate livade ne Velebitu tamošnje stanovništvo naziva padežima. by Viktorija Lokas, prof. Sklonidba ili.

Padeži u hrvatskom jeziku određuju oblike riječi. Oni su zapravo riječi prilagođene odnosu s drugim riječima. Kroz padeže prolaze imenice, zamjenice, brojevi i pridjevi, a svi se mijenjaju kroz jedninu i množinu. Padeži u hrvatskom jeziku su brojni odnosno postoji njih čak sedam. Riječi se dekliniraju po pomoćnim pitanjima Padeži Vokativ. Posted on January 25, 2015 by. Pridjevi. Pridjevi su promjenjive riječi kojima se izriče osobina ili svojstvo onoga što je označeno imenicom. Mijenjaju se po padežima ( to je lijep pas, vidim lijepa psa), broju (lijep pas, lijepi psi) i rodu (lijep pas, lijepa mačka).Pridjevi se dijele na opisne pridjeve, koji kazuju kakvo je što (lijep), i odnosne pridjeve, koji kazuju na što se što odnosi ( zagrebački) Besplatno učenje njemačkog online! Tečajevi, vježbe, gramatika, medijateka i praktične informacije Vokativ u drugim jezicima. Povijesno, vokativ je postojao u indoeuroom sustavu padeža i postojao je u latinskom, sanskrtu i starogrčkom jeziku.Iako je izgubljen u mnogim suvremenim jezicima, neki su ga sačuvali, npr. grčki jezik i slavenski jezici, suvremeni keltski jezici i među romanskim samo rumunjski.. Vokativ se također sreće kod nekih neindoeuroih jezika, kao što su. Svi ostali padeži zovu se još nesamostalni ili kosi padeži jer uz njih dolaze i prijedlozi. Neki prijedlozi mogu imati navezak, a to su obično - s koje dolazi kao - sa, -pred koje dolazi kao -preda, -k koje dolazi kao -ka Navezak dolazi na kraju neke riječi po potrebi i ne mijenja njezino značenje. Obično se koristi kako bi se riječ mogla lakše izgovoriti ili zbog stilske.

Padeži - Opšte obrazovanj

Padeži u nemačkom jeziku - kako ih najlakše odrediti. U srom imamo 7 padeža, u nemačkom i niškom ih ima samo 4. Sudeći da sam poreklom iz Niša ta 4 mogu da vam objasnim na najjednostavniji mogući način. Krenimo Šta je bitno naučiti na početku? Nemci koriste 4 padeža i to: nominativ, genitiv (ređe), dativ i akuzativ. Naš instrumental s kim/ čime odgovara nemačkom mit. Padeži i Padežna pitanja. Pretraži ovu web-lokaciju. Početna Stranica. Karta web-lokacije. Početna Stranica. Padeži i padežna pitanja Padeži. slog, slogotvorni glasovi. glasovne promjene -palatalizacija, sibilarizacija, jotacija, umetnuto l, nepostojano a, jednačenja po zvučnosti i mjestu tvorbe, ispadanje suglasnika - definicije, prepoznati. vrste riječi i oblici riječi -padeži, komparativ, glagolska vremena (ali to već znate he,he,he). PRIMJERI. Više glasovnih promjen

Padeži primjeri instruktori na jednom mjestu

 1. Ti su primjeri, naravno, razvrstani prema pravilu kojem pripadaju kako bi vam svladavanje sklonidbe muških vlastitih imena bilo u potpunosti pojednostavljeno i navedeno na jednom mjestu te kako biste se kasnije mogli podsjetiti na osnovna pravila bez gubljenja previše vremena. Pravilo sklanjanja muških imena zapravo je vrlo jednostavno. Sva se muška imena sklanjaju te se razlikuju samo u.
 2. Padeži u nemačkom jeziku su najveći problem kod mnogih koji uče nemački jezik. Odmah na početku dve činjenice koje mogu da te uteše. ️ . Nama je mnogo lakše da razlikujemo padeže od npr. Engleza i Amerikanaca. Vremena u nemačkom jeziku su mnogo lakša nego u engleskom i dovoljno je da znaš, za početak, prezent i prefekat i možeš da obavljaš 90% svakodnevne komunikacije. Ali

Padeži Autor: Petar Jokić, nastavnik Šta su padeži? Različite oblike imenica, zamenica, prideva i nekih brojeva zovemo PADEŽI. Ova promena zove se deklinacija. Imenice, zamenice, prideve i brojeve zovemo jednim imenom IMENSKE REČI. Imenske reči. Imenske reči menjaju se još i po rodu i broju. U našem jeziku ima sedam padeža. Padeži vježba 1. Ana voli dugo razgovarati sa svojom mamom. Ivan je jučer Marku darovao knjigu. Kad mame nema kod kuće, Iva je usamljena. Često razmišljam o svojoj baki Mariji. Sutra ću posjetiti prijatelja u bolnici. Filip ne želi da ga učiteljica opominje. 2. Ana uvijek uljudno razgovara sa susjedom. Dobrota čini svijet boljim. Djeca mami pomažu bez prigovora. U knjižnici sam.

Rečenice za vježbu - vrste riječi i padeži

Padeži primjeri | instruktori na jednom mjestu padeži u njemačkom jeziku. Znate li koji su padeži na njemačkom Za učenje njemačkog jezika vrlo je važno znati kako se izgovaraju padeži na njemačkom. Za razliku od padeža akuzativa, padež dativ u njemačkom se jeziku poprilično razlikuje od nominativa Padeži u hrvatskom jeziku izrazito su bitni za smisao rečenice i upravo se u tom polju strani državljani najviše gube jer deklinacija nije uobičajeni dio gramatike. Među popularnijim i modernim jezicima sklonidba riječi obavlja se u finskom, araom, tursko, mađarskom, njemačkom i slavenskim jezicima. Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i. Padeži - vježba Autor: knjiznica bukovac, 23. 2. 2015. U privitku je vježba za 5.a i 5.b o padežima. Priloženi dokumenti: Padezi_-_vjezba_za_5a_i_5b.doc (82.50 KB) Povratak na prethodnu stranicu Pošalji prijatelju NAJAVA DOGAĐANJA Klikom na sliku poslušajte pjesmu.

Genitiv je zavisan padež koji iskazuje mnogo raznih odnosa, među kojima su pripadanje (prisvojni ili posesivni genitiv), deo veće celine (deoni ili partitivni genitiv), odvajanje ili udaljavanje (ablativni genitiv), poreklo, osobina, vreme i drugo Prijedlozi su nepromjenjiva vrsta riječi, izražavaju odnos između bića, stvari i pojava te utječu na padež riječi uz koju stoje.Najčešće se odnose na imenice i imeničke zamjenice, ali se mogu odnositi i na pridjeve i brojeve.. Jedino su nominativ i vokativ samostalni padeži bez prijedloga, a svi se ostali padeži nazivaju nesamostalnim ili kosim padežima te uz njih dolaze prijedlozi Padeži hrvatskog jezika; nominativ • genitiv • dativ • akuzativ • vokativ • lokativ • instrumental Ova stranica posljednji je put uređivana 25. travnja 2020. u 18:04. Tekst je dostupan pod licencijom Creative Commons Imenovanje/Dijeli pod istim uvjetima; dodatni uvjeti mogu se. Vokativ je nezavisan padež koji služi za dozivanje, obraćanje sagovorniku, skretanje nečije pažnje i slično. Dobija se na uzvike HEJ!, OJ! Genitiv (lat. genitus - rođen, rodni) lingvistički termin koji označuje jedan od padeža u jezicima s imenskom (ili zamjeničkom) deklinacijom.Genitiv kao padež postoji u većini indoeuroih jezika koji su zadržali deklinaciju (latinski, grčki, hrvatski, njemački, irski), ali i u jezicima drugih skupina (npr. ugrofinski jezici, od semitskih akadski i arai)

Padeži - www.Moje-Instrukcije.co

 1. Primjeri: 1) Ich warte auf den Bus.Ja cekam bus. Kada hocemo da pitamo koga cekamo ide uvijek prvo prijedlog AUF + WEN, znaci Auf wen wartest du? Koga ili na koga cekas? A kada hocemo da pitamo sta ili na sta cekas uvijek ide jedno WO + taj prijedlog AUF i posto ovo auf pocinje sa samoglasnikom izmedju wo i njega se ubaci jedno R jer cudno bi zvucalo woauf i zato ide WoRauf wartest du? I.
 2. ativ - Sri jezik za 5. razred (#53) | SuperŠkola; Sri za 5 - epizoda 3: Deklinacija; Zavisni padeži (akuzativ, instrumental i lokativ) - SRPSKI JEZIK 5 ; ПРЕПОЗНАВАЊЕ ПАДЕЖНИХ ОБЛИКА.
 3. LOKATIV. Lokativ je zavisan padež koji najčešće označava mesto. Dobijamo ga na pitanje GDE?O KOME? ili O ČEMU?.Upotrebljava se uvek sa predlozima. Lokativ može imati sledeća značenja: ☼ značenje mesta Predloško - padežna konstrukcija u lokativu označava mesto vršenja radnje
 4. EH, TI PADEŽI. Provjeri svoje znanje o padežima i zabavi se! KVIZ. TKO ĆE BRŽE? Znaš li dobro abecedu? Provjeri koliko si brz/a! ODREDI ROD IMENICAMA. Tvoj je zadatak razvrstati imenice ovisno o rodu u kojem se nalaze. PRIDJEVI (usustavljivanje) Mišem ili prstom povuci odgovore na predviđena mjesta. ODREDI PADEŽ IMENICAMA. Odigraj kviz u kojem ćeš provjeriti koliko dobro.

Imenice - Hrvatska školska gramatik

Padeži - vježba Rečenice na kojima se može ponoviti i uvježbati znanje o padežima i sklonidbi imenskih riječi. Pridjevi - zadaci za vježbu Zadaci za ponavljanje i provjeravanje znanja o pridjevima. Tvorba riječi - vježba Nastanak novih riječi tvorba riječi proširivanje značenja promjena vrste riječi posuđivanje. Veliko slovo - diktati Primjeri za vježbanje svih pravila. Uradi. Padeži primjeri. Home profile > dani Hrvatski padeži, Hrvatska gramatika padeži, padeži i njihova pitanja Hrvatski padeži, Hrvatska gramatika padeži, padeži i njihova pitanja Hrvatski jezik se tradicionalno opisuje kao jezik sa 7padeža; neki jezici imaju manje padeža od hrvatskog, drugi mnogoviše PADEŽI .Padeži su različiti oblici jedne promenljive reč primjeri, definicije ključnih pojmova, metodičko oblikovanje te izborni i dodat-ni sadržaji i pri tome navodi uočene pogreške, nedorečenosti i manjkavosti te donosi vlastita rješenja za bolju obradu imenica u nastavi hrvatskoga jezika. Ključne riječi: imenice, padeži, udžbenik, izabrani primjeri, definicije ključnih pojmova, metodičko oblikovanje, izborni i dodatni sadržaji. 1.

Vježba ije, je

Zadaci za vježbanje - Hrvatski jezi

Padeži u srom jeziku - Edukacij

Padež se određuje tako da se padežno pitanje postavi na cijelu rečenicu. Osim toga, treba znati da neke imenice imaju isti nastavak u različitim padežima. Npr. imenice muškoga roda koje označavaju što neživo imaju isti nastavak u nominativu i akuzativu. Imenice koje označavaju što živo imaju iste genitiv i akuzativ. Sklonidba imenica predstavlja mi pravu Više Padeži su različiti oblici jedne promenljive reči. U srom jeziku ima sedam padeža u. Ruski nije težak za govornike drugih slavenskih jezika. Padeži u ruskom. Home . Ruski padezi wiki. Ruski nije težak za govornike drugih slavenskih jezika. Padeži u ruskom jeziku su posebno zahtjevni za strance u čijim maternjim jezicima nema padeža ili oni ne utječu na strukturu riječi. Čitaj. Imenici napisanoj velikim slovima odredi padež. To ćeš napraviti tako da klikneš na strjelicu uz riječ padež pa će ti se pojaviti imena padeža Tamilski jezik (தமிழ்; ISO 639-3: tam) jezik je tamilskog naroda i jedan od jezika Indije.Govori se u državi Tamil Nadu i teritoriju Pondicherry (Pondichéry), gdje ima status službenog jezika. Također je službeni jezik u Maleziji, Šri Lanki i Singapuru.Zajednice koje govore ovim jezikom postoje na Fidžiju, u Indoneziji, Mianmaru, Južnoj Africi, na Mauricijusu i Reunionu, kao. Kako bi se pisanje pojednostavilo, komunikacija ubrzala, ali i smanjila količina/dužina teksta, ljudi su u pisanoj komunikaciji počeli kratiti riječi. Danas razlikujemo standardne i nestandardne kratice, pokrate riječi, inicijale i oznake. Kratice Kratice su skraćene riječi nastale izostavljanjem određenih slova. Razlikujemo standardne (službene, dogovorene) i nestandardne kratice.

priručnik 7

Nemački padeži - objašnjenje. Prethodna strana. Odgovori; Strana: 1; 2; 3; Idi na vrh . Poslao: 06 Apr 2015 19:40. Idi na vrh. offline. Zule ; Građanin; Pridružio: 06 Dec 2003; Poruke: 119; Gde živiš: Zaječar; 0 Niko još nije pohvalio poruku. Registruj se da bi pohvalio/la poruku! Zdravo,ponovo imam problem oko shvatanja rečenica sa predlozima i padežima,u stvari oko padeža je sve. oni (hrvatski jezik): ·Nominativ: oni· Genitiv: ich / (od) nich· Dativ: im / (ku) nim Akuzativ: ich / (za) nich Instrumental: z nimi Lokativ: o nich Vokativ.

SKLONIDBA IMENICA. PRIPREMA ZA ISPIT ZNANJA. Pozorno čitaj pitanja. Sve odgovore piši pisanim slovima. IME I PREZIME. RAZRED. NADNEVAK. u. PUNI NAZIV ŠKOL Primjeri: cantus, -us, m. - pjesma; manus, -us, f. - ruka, šaka; genu, -us, n. - koljeno. Masculinum, femininum. padež jednina množina N -us-us: G -us-uum: D -ui-ibus: A -um-us: V -us-us: Ab -u-ibus: Neutrum. padež jednina množina N -u-ua: G -us-uum: D -u-ibus: A -u-ua: V -u-ua: Ab -u-ibus: 5. ili e-deklinacija. Imenice ove deklinacije pretežno su ženskog roda, jedino su dies,ei,m dan i.

Nemački padeži - objašnjenje

Dakle - padeži i glagoli, odnosno nemački glagoli akuzativ. Akuzativ nam je poznat padež. Koga ili šta vidim? Wen? - koga Was? - šta. Vidim Milenu, knjigu, Marka, telefon, To su oblici akuzativa. Znači naš glagol videti zahteva imenicu u akuzativu. Grupa glagola koji traže da imenica bude u akuzativu su prelazni glagoli - Transitive Verben a imenica/zamenica, objekat u. nekoliko temeljnih elemenata iz triju usporednih udžbenika, a to su: izabrani primjeri, definicije ključnih pojmova, metodičko oblikovanje te izborni i dodatni sadržaji i pri tome navodi uočene pogreške, nedorečenosti i manjkavosti te donosi vlastita rješenja za bolju obradu imenica u nastavi hrvatskoga jezika. Ključne riječi imenice; padeži; udžbenik; izabrani primjeri; definicije. DATIV. Dativ je zavisan padež koji najčešće označava namenu (kome ili čemu je nešto namenjeno) ili usmerenost (pojam u pravcu kojeg se neko ili nešto kreće).. Dobijamo ga na pitanje KOME? ili ČEMU?.Upotrebljava se s predlozima ili bez njih. Dativ bez predloga. Dativ bez predloga može imati sledeća značenja: ☼ značenje namene. Složena rečenica je spajanje dviju ili više rečenica u jednu cjelinu. Ako se radi o spajanju samostalnih rečenica, koje nižemo, takve rečenice nazivamo nezavisnosložene rečenice pronaĐite listiĆe za vjeŽbu, potreban materijal za nastavu ili poveznicu do stranice gdje toga im

Nastavni materijal – Biblios

padež jednina množina; nominativ: deklinacija deklinacije genitiv: deklinacije deklinacija dativ: deklinaciji deklinacijama akuzativ: deklinaciju deklinacij Promena imenica po padežima. Padeži u srom jeziku. Sri jezik. Deklinacija imenica. Jednina i množina. Muški, ženski i srednjih rod imenica u srom jeziku Šablon:Padeži u bosanskom jeziku. Idi na navigaciju Idi na pretragu Ova stranica je posljednji put izmijenjena na datum 18 oktobar 2016 u 10:31. Tekst je dostupan pod slobodnom licencom Autorstvo-Dijeliti pod istim uvjetima; mogu se primijeniti i dodatni uvjeti. Korištenjem ovog sajta slažete se s.

5 razred padeži - Nastavna sredstv

Inače se padeži brojeva slažu s padežima imenica i zamjenica: s trima brodovima, s četirima prozorima; nas dva (zamjenica nas je u G mn.; broj dva je u N jd.) Slaganje s glagolima: Dvadeset pet ljudi stiže (jednina) vlakom, jer uz brojeve pet, šest, sedam... i dalje stoji glagol u jednini: Nije - mi tri -, nego - nas tri Povratnom zamjenicom sebe označuje se da se radnja vraća na osobu koja vrši radnju. Ta se zamjenica sklanja ovako: N G Posvojne zamjenice koje označuju pripadanje prvomu i drugomu licu ( moj, tvoj, naš i vaš) sklanjaju se ovako: jednina pade 2.1 Padeži; 3 oko (slovenski jezik) ȍko (hrvatski jezik) oko (1.1) padež jednina množina; nominativ: oko: oči genitiv: oka: očiju dativ: oku: očima akuzativ: oko: oči vokativ: oko: oči lokativ: oku: očima instrumental okom: očima izgovor: definicija: imenica, srednji rod (1.1) Čovječiji i životinjski organ, dio tijela. prijedlog (2.1) Prijedlog kojim se izriče radnja. Prilikom određivanja koji su padeži hrvatskoga jezika strukturni, a koji nisu, javljaju se brojni primjeri koji dokazuju da su mjerila za određivanje strukturnih i nestrukturnih padeža E. Woolford manjkava. U mnogim se slučajevima ne može jasno odrediti je li riječ o strukturnim ili nestrukturnim padežima. Mihaljević (2010: 172) na temelju iscrpne analize govori da je neosporan.

Genitiv - BOSK

 1. Primjeri eseja. Ispiti. AKTIVNOSTI. Dramska družina. Jezična skupina. Literarna skupina. Novinarska skupina. O tome se govori... JEZIČNI SAVJETI. Jezični savjetnici. Jezikoslovne rasprave. Rječnička baza. Nepismenost naša svagdašnja. KNJIŽEVNI KRUŽOK. Literarni kutak. Učenički radovi Nora fora Ja sam pisac Pisci na mreži. Pisci izvan mreže. Književne preporuke. Književni.
 2. Ovaj projekt financiran je uz podršku Euroe komisije. Ova publikacija (dokument) odražava isključivo stajalište autora publikacije (dokumenta) i Komisija se ne može smatrati odgovornom za korištenje informacija koje se u njoj nalaze
 3. 5. razred Hrvatski jezik. Padeži Udari krticu. autor Inesceko. 5. razred Hrvatski jezik. Određeni i neodređeni pridjevi Točno ili netočno. autor Natassajakob. 5. razred Hrvatski jezik. Besplatne online instrukcije za osnovnu školu. Preko 1300 video lekcija, primjeri riješenih zadataka, kvizovi za provjeru znanja i još mnogo toga! Prvi.
 4. > Predmeti > Hrvatski jezik > 5. razredi. 5. razredi Padeži - vježba Autor: knjiznica bukovac, 23. 2. 2015. U privitku je vježba za 5.a i 5.b o padežima. Priloženi dokumenti: Padezi. Pokaži što znaš - VIP (1. razred) Došlo je proljeće - VIP (1. razred) LEK Pale sam na svijetu (1. razred) Prijedlog riječi za vježbu pisanja pisanim slovima po P kao početnica (1. razred) JI 1. razred.

Član []. Njemačke imenice ispred sebe imaju član koji može biti određeni i neodređeni. Prema članu se određuje padež imenice. Zbog roda imenica koji može biti muški, ženski i srednji, postoje članovi za muški, ženski i srednji rod Padeži nominalnih komplemenata imenicama u hrvatskom jeziku i njemački ekvivalenti nja uzimati mjesto drugoga (katičić 2002: 134). takvi su po katičiću (ib.) glagoli dopasti, zapasti, ići, doći - na primjer: Koliko me dopade od cijeloga kraljevstva. Meni za svu muku prepisivanja ne dopade ni jedna para Akuzativ, nemački padeži. Sećate se da je reč akuzativ nastala od latinskog glagola accusare- okriviti, optužiti. Pa da vidimo za šta možemo da optužimo taj akuzativ, za koje funkcije i kako se i kada upotrebljava u nemačkom jeziku? Akuzativ je veoma zastupljen u nemačkom jeziku. To je padež direktnog objekta i to moramo naglasti. Nemački jezik, kao uostalom i engleski a i drugi.

Koji su padeži u ruskom jeziku? - RTL ŽIVOT I STI

Glagol werden - postati Glagol werden u nemačkom jeziku je pomoćni glagol i samostalni glagol, sa svojim punim značenjem.. 1. - Glagol werden, značenje i upotreba u svom punom značenju = postati - in einen bestimmten Zustand kommen. Wer wird Millionär - da li zvuči poznato, kviz kod nas preveden ko želi da postane milioner. Er wird alt. On je ostario, tj postao je star, došao. Glas j izgovara se i piše: a) u osnovi riječi između samoglasnika te u oblicima tih riječi i u tvorenicama od tih riječi: a-i: m.. (1.1) padež jednina množina; nominativ: čovjek: ljudi genitiv: čovjeka: ljudi dativ: čovjeku: ljudima akuzativ: čovjeka: ljude vokativ: čovječe: ljudi lokati igre s brojevima i primjeri zabavnih računica. Rječnici En/De. rječnici s prvim riječima na engleskom i njemačkom jeziku. Memento. posteri i listići s kratkim pregledom i uputama za matematiku, hrvatski, prirodu. Newsletter. Ukoliko želite primati obavijesti o našim novim izdanjima i aktualnim ponudama upišite se na našu mailing listu. Potvrdi klikom na donji gumb . Vašu e-mail.

Video: Sklonidba Imenica - Nastavna sredstva - Wordwal

Padeži su različiti oblici jedne promenljive reči. U srom jeziku ima sedam padeža u jednini i množini. Promena reči kroz padeže zove se deklinacija. Padeži u srom jeziku su . Padeži su jedna od najtežih stvari koje treba usvojiti pri učenju nekog stranog jezika, a u nemačkom je to posebno komplikovano, jer je potrebno znati i rodove imenica tj. da li imenica muškog, ženskog ili. Primjeri (rodovi objekata će biti označeni bojama: muški plavom, ženski crvenom, srednji zelenom) Primjer 1. SUBJEKAT. GLAGOL. OBJEKAT. du. fahren. mein Fahrrad. Imamo subjekat du, odnosno ti, glagol fahren odnosno voziti i objekat mein Fahrrad, odnosno moj bicikl. Fahrrad je srednjeg roda, tako da se njegov član neće promijeniti u akuzativu. Subjekat vokativa kao općeniti primjeri za vokativ navode se i imena (Babić i dr. 2007.: 305.): Djevojčice, gdje si? Ivano! Zar tako svojoj majci? Dječače, kako ćeš? Ivane, Ivane!8 U Gramatici hrvatskoga jezika Stjepka Težaka i Stjepana Babića na početku poglavlja o padežu vokativu navedeno je da je najčešći vokativni nastavak -e (Težak i Babić, 2005.: 100.). U toj se gramatici ne. Primjeri: kopati krampom, pisati olovkom, prati deterdžentom itd. Instrumental kao sredstvo u rečenicama obično ima službu daljnjeg objekta (Poslužila nas je kafom), ali i priloškoodredbene službe (Amir dolazi u školu pješice). Iz ovih primjera vidi se, da se instrumental kada označava sredstvo upotrebljava bez prijedloga s/sa. U socijativnom značenju to je padež koji označava ime. Hrvatski na maturi jezični je priručnik nastao iz praktične potrebe da se učenicima i profesorima da jasan i jednostavan pregled jezičnih znanja potrebnih za pisanje školskoga eseja na državnoj maturi

Hrvatski padeži vježbe - check out our selection & order no

Primjeri: Videsne? =Vidiš li? Iuliamne amas? = Juliju voliš? Čestica ne se može povezati sa non = nonne. To se prevodi: nije li,itd. (ovisno o glagolu). Koristi se kad očekujemo potvrdan odgovor. Primjeri: Nonne Roma in Italia est? =Nije li Rim u Italiji? Sic est,Roma in Italia est =Tako je, Rim je u Italiji; Vježba 3 . Sada ćemo naučiti kako se koristi riječ num. Potpuno jednako kao. Tamilski jezik (தமிழ்; ISO 639-3: tam) je jezik naroda Tamili, i jedan od jezika Indije.Govori se u državi Tamil Nadu i na teritoriji Pondicherry (Pondichéry), gdje ima status službenog jezika. Također je službeni jezik u Maleziji, Šri Lanki i Singapuru.Zajednice koje govore ovim jezikom postoje na Fidžiju, u Indoneziji, Mianmaru, Južnoj Africi, na Mauricijusu i Reunionu, kao.

Pridjevi - Hrvatska školska gramatik

 1. Pasiv modalnih glagola se gradi: Prezent: Aktiv: Der Arzt muss den Mann operieren. Passiv: Der Mann muss operiert werden. Preterit Aktiv: Der Arzt musste den Mann operieren. Passiv: Der Mann musste operiert werden. Perfekt Aktiv: Der Arzt hat den Mann operieren müssen. Passiv: Der Mann hat operiert werden müssen. Pluskvamperfekt Aktiv: Der Arzt hatte de
 2. Title: Vrste riječi - Podsjetnik iz hrvatskog jezika Author: artrea.com.hr Subject: Vrste riječi - Podsjetnik iz hrvatskog jezika Keywords: Vrste riječi - Podsjetnik iz hrvatskog jezik
 3. Neki primjeri: La pomo amas la bananon (jabuka voli bananu), Roberto manĝas la kukojn (Robert jede torte), Johano legas la libron (Ivan čita knjigu), Mi havas bonan amikon(Ja imam dobrog prijatelja). Ostali padeži se izražavaju pomoću raznih prijedloga. Nakon što ste dobro proučili ovaj dio gradiva, pokušajte riješiti zadatke; Vokabular Dijalog esperanto hrvatski saluton bok mia moje.
 • HEOS AV Receiver.
 • RAF Camora Schulabschluss.
 • Fallout 4 interaktive Karte.
 • Free ios of the day.
 • Sony Editor für Android TV.
 • Open MTB Map Android.
 • Uniklinik Aachen Neuromuskuläre Ambulanz.
 • Teelichthalter Pyramide.
 • Müller Teelichter.
 • Sketch Deutschunterricht.
 • Minecraft custom map.
 • Krk rp10 3 g3.
 • Heckrind Taurusrind.
 • Bolzoni Auramo Österreich.
 • Traumdeutung Herzklopfen.
 • Pension Ludwigshafen.
 • SEK Kostüm Damen.
 • Böhler Jobs.
 • Sachsen Städte Karte.
 • Bavaria Klinik Freyung Internet.
 • Sichere Fahrradgarage.
 • Salazar Fluch der Karibik.
 • Reiff für die Insel Mediathek.
 • Cool Camping Schwarzwald.
 • Salz Satyagraha.
 • Luca Dotti Wikipedia.
 • Größter Drogendealer der Welt.
 • Stenopterygius Steckbrief.
 • Squash Speyer.
 • Suunto Spartan Sport Wrist HR GPS einstellen.
 • Heuchler, Pietist.
 • Baldeneysee Restaurant am See.
 • WueAddress Uni Würzburg.
 • Soul Kitchen.
 • Niederle media Karteikarten Grundrechte.
 • Eingehungsbetrug Beispiel.
 • IPhone erkennt WLAN aber verbindet nicht.
 • Pasta alla Norma Rezept.
 • Italienisch Vokabeln mit Aussprache.
 • Netzteil Aufbau.
 • Sushi Gänsemarkt.